news

Денталната студентска асоциация, Факултет по Дентална медицина - София проведе успешно своя първи голям форум

Май 18, 2022

Изключително голям интерес предизвика първият двудневен конгрес на Денталната Студентска Асоциация, който се проведе на 14 и 15 май т.г. в Първа аудитория на Факултета по Дентална медицина. Над 200 участници - студенти, преподаватели и гости имаха възможността да присъстват на различните лекции и презентации.  

 

В изцяло мултидисциплинарна среда, преподаватели от всяка една от катедрите на факултета представиха лекции, демонстрации и практически курсове. Акцент в голяма част от темите бяха съвременните дигитални технологии, нови материали и концепции. Засегнати бяха приложенията на компютърно-подпомогнатия дизайн и производство, както и добавената реалност. Представени бяха и устройства, даващи възможност за дигитална оценка на оклузията.  

 

Модерна апаратура и технологии бяха използвани в клиничната демонстрация по дентална имплантология, извършена от проф. Божидар Йорданов, доц. Деливерска и д-р Чапанов на пациент в реално време и предавана на живо.

 

Вълнение сред участниците предизвикаха и двете състезания – едно с теоретическа насоченост и едно практическо за най-добро композитно възстановяване. Първа награда в практическото състезание отиде при студентката от 6 курс Светозара Крайчева, на второ място се класира Инеса Пенова - 5 курс, а бронзово отличие спечели Владислав Иванов от 4 курс.

 

За теоретичното състезание участниците бяха разделени в отбори, в които студенти от всички курсове обединиха сили и знания. Приложена беше електронна система, чрез която на екрана в аудиторията бяха представяни въпросите, а отговорите се даваха от всеки отбор чрез мобилно устройство. Заелите призови места в теоретичното състезание получиха правото за участие в практически курс по ендодонтия.

 

Конгресът завърши със закриваща церемония, на която бяха връчени наградите на победителите.