Студентска мобилност, Наймехен, Нидерландия

 

Още от трети курс имах голямо желание да осъществя мобилност по програмата Еразъм и ето, че успях да го изпълня, макар и три години по-късно. Въпреки дългото чакане определено не разочарова.

Програмата Еразъм, особено що се отнася до студентски обмени, не е едностранчива. Тя събира в себе си обучение, приключения, нови приятелства, изпитания и възможност за „сверяване на часовника“.

1. Обучението – преди заминаването бях разгледал снимките на денталния факултет към университета Радбауд, но си признавам, че не бях подготвен за нивото на базата. Беше изключително приятна изненада високото ниво на оборудване, както и всички налични удобства за студенти и пациенти в кампуса. Имах възможността да работя, както в предклиничните така и в клиничните зали и да направя моите скромни наблюдения върху здравната система в Нидерландия и оралното здраве на Нидерландците. От страна на лечебния подход – той е изключително насочен към профилактика и превенция. Пациентите се разпределят от рецепцията на факултета, като се записват в електронна система в акаунта на съответния студент. В същата система се води и лечебен картон на съответния пациент с всички проведени до сега манипулации. В обучителната дейност (наблюденията ми са стриктно от практическата дейност т.к. теоретичната се води само на нидерландски език) – естествено видях и добри и не чак толкова добри неща. Едно от тези, които най-много ми хареса е, че протоколът на работа за всички студенти по дентална медицина за дадена процедура – да речем ендодонтско лечение е един и същ. Студентите работят комплексно от 4-ти курс нататък, но асистентът, който е на смяна в дадения момент с тях може да е специалист в друга област, различна от тази, която те работят в  момента, което в дадени ситуации може да бъде проблем. Работата с пациенти под формата на контролни прегледи започва много рано – втори семестър на 2-ри курс. (Естествено няма как всичко да бъде събрано в това кратко резюме)

2. Приключения – самият престой си беше едно малко приключение. В Нидерландия има жилищна криза, по една или друга причина, т.к. нашият престой беше само 2 месеца, от университета не можаха да ни предложат стая в студентските общежития. По тази причина бяхме принудени да намерим друго място, където да прекараме тези 60 дни – така попаднахме на дървената къщурка на Юдит и Жаклин, която ще остане като топъл спомен. Следващото предизвикателство беше стигането до университета, поради цените на градския транспорт в Нидерландия, бързо намерихме велосипеди под наем. Разстоянието от нашата къщичка до денталния факултет беше скромните 9км, които според Нидерландците трябваше да ни отнемат по 20 мин. в посока, но за нас по-скоро бяха 35. Приключенията по време на престоя ни бяха по-скоро ежедневие и ще ги помня дълго и с много добри чувства.

3. От страна на новите запознанства – те са много, с хора от целият свят. Радвам се, че някои от новите приятели ще направят обмен в нашият факултет, за да се видим и да им покажем, че България има своите хубави страни.

 

Бих казал, че преживяването промени гледна ми точка, даде ми различна перспектива и ме накара да преосмисля плановете си за бъдещето. Благодарен съм за възможността да участвам в тази програма и бих я препоръчал на всеки млад човек.

 

Нестор Тодоров Нотов, 
6-ти курс, ФДМ-София